English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

«Η Ρωσία δεν έχει καμία πληροφορία ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για ύπαρξη προγράμματος πυρηνικών όπλων στο Ιράν, τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο "δεν έχει καμία πληροφορία" ότι η Τεχεράνη αναπτύσσει τέτοια όπλα. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι το Ιράν έχει λάβει την πολιτική απόφαση να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα», τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Και καμία από τις πληροφορίες που διαθέτει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Ιράν κατασκευάζει μια τέτοια βόμβα», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός. Ο Λαβρόφ κάλεσε το Ιράν να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ και επίσης ζήτησε να τούς παράσχει μεγαλύτερη πρόσβαση στο πρόγραμμα πυρηνικής ενεργείας.
Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για την επέκταση των διεθνών επιθεωρήσεων προχωρούν και ότι "υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ". Ο Λαβρόφ επέκρινε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.
"Οιεσδήποτε νέες κυρώσεις δεν έχουν καμία σχέση με το βασικό μας σκοπό (την αξιολόγηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος) και έχουν απλά στόχο να βλάψουν το Ιράν", τόνισε ο ρώσος υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου