English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ώρα για περπάτημα στο βουνό των Κενταύρων!!!( Χάρτες - Διαδρομές )

Το περπάτημα στο Πήλιο

Το Πήλιο διαθέτει μεγάλο αριθμό από μονοπάτια που είναι ιδανικά για περιπατητικό, ιππικό και ποδηλατικό τουρισμό, ήπιας μορφής.
Τα μονοπάτια-καλντερίμια, μαζί με το σιδηρόδρομο Βόλου - Μηλεών, αποτελούσαν μέχρι την δεκαετία του '50 το μοναδικό άξονα επικοινωνίας των χωριών μεταξύ τους και με το Βόλο.
Παρά το πέρασμα του χρόνου, πολλά από τα παλιά μονοπάτια διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στη φροντίδα των τοπικών κοινωνιών δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να εξερευνήσει το βουνό από κοντά και με ασφάλεια.

Οι διαδρομές και οι περιγραφές τους

Οι διαδρομές που περιγράφονται εδώ, έχουν περπατηθεί και καταγραφεί από εξειδικευμένο επαγγελματία οδηγό βουνού κατά την περίοδο Μάιο-Σεπτέμβριο 2006, δεν απευθύνονται ωστόσο, σε εξειδικευμένους ορειβάτες ή περιπατητές αλλά είναι κατάλληλες για όλους τους επισκέπτες.
Η περιγραφή των διαδρομών γίνεται βήμα-βήμα και εστιάζεται περισσότερο στα σημεία των διασταυρώσεων που εκεί υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο περιπατητής να χάσει το μονοπάτι. Κάθε βήμα της διαδρομής περιγράφεται με κείμενο, φωτογραφία/ες και απεικόνιση του σημείου σε χάρτη....

Περιπατητικές διαδρομές

Οι διαδρομές που παρουσιάζονται είναι οι πιο χαρακτηριστικές για το Ανατολικό Πήλιο και την περιοχή του Δήμου Μουρεσίου.
Διαδρομή Διάρκεια (Ώρες) Απόσταση (Μέτρα) Δυσκολία
1. Χάνια - Κισσός 03:00 8000 Μέτρια
2. Κισσός - Άγιος Ιωάννης 01:00 2500 Εύκολη
3. Κισσός - Μούρεσι 01:30 3000 Μέτρια
4. Μούρεσι - Άγιος Ιωάννης 01:00 2600 Εύκολη
5. Άγιος Ιωάννης - Φακίστρα 01:30 4000 Μέτρια
6. Τσαγκαράδα - Νταμούχαρη 01:30 4000 Εύκολη
7. Μηλιές - Τσαγκαράδα 04:15 10000 Μέτρια
Η κατεύθυνση της περιγραφής έγινε με κριτήρια που αποσκοπούν στην ευκολία της διαδρομής αλλά και τον κατάλληλο συνδυασμό των μεταφορικών μέσων για την πραγματοποίηση της.
Προειδοποίηση: Οι πληροφορίες πλοήγησης και η περιγραφή των τύπων εδάφους στα περιγραφικά κείμενα των διαδρομών μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να είναι ανακόλουθες με τη χαρτογραφική τους απεικόνιση. Σε τέτοια περίπτωση θεωρούμε το κείμενο ως την ορθή πηγή πλοήγησής μας. Ο χάρτης που παρέχουμε ψηφιοποιήθηκε με τη χρήση ορθο-φωτο-χάρτη της περιοχής ως υπόβαθρο, στον οποίο αρκετές διασταυρώσεις και διαδρομές ήταν αδύνατο να αποκαλυφθούν λόγω της πυκνής βλάστησης. Ωστόσο, με τη βοήθεια και τη διασταύρωση συμπληρωματικών πηγών γεωγραφικών πληροφοριών, πιστεύουμε ότι έχουμε καλύψει με επάρκεια τις διαδρομές.
Στόχος μας είναι να δώσουμε στο απλό περιπατητή την ευκαιρία να περπατήσει τις διαδρομές με ασφάλεια και, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις προσανατολισμού, να μπορεί να βρει εύκολα το μονοπάτι. Ωστόσο, τα σημεία (βήματα) περιλαμβάνουν και πραγματικές γεωγραφικές πληροφορίες (συντεταγμένες, υψόμετρο) οι οποίες είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν από άτομα με εμπειρία στη χρήση συσκευών GPS (Global Positioning System). Προς το παρόν όμως δεν υποστηρίζεται η εξαγωγή Aρχείων Σημείων Προορισμού (Waypoints) ή αρχείων σημείων διαδρομής (Trackpoints).
Για τους φίλους του GPS έχουμε βρεί στο διαδίκτυο τις παρακάτω ιστοσελίδες με διαδρομές για GPS στο Πήλιο:
Νομική σημείωση: Οι συντελεστές της παρούσας ιστοσελίδας pelion-paths.gr δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των ιστοσελίδων εξωτερικών συνδέσεων. Επιλέγοντας να μεταφερθείτε σε ιστοχώρο εκτός του pelion-paths.gr συμφωνείτε να κάνετε χρήση των περιεχομένων του ιστοχώρου με δική σας ευθύνη.


Εποχή του χρόνου - Εξοπλισμός

Οι μικρές αυτές διαδρομές πραγματοποιούνται όλο το χρόνο καθώς κινούνται σε χαμηλά υψόμετρα με εξαίρεση τις διαδρομές «Χάνια - Κισσός» και «Μηλιές - Τσαγκαράδα» οι οποίες το χειμώνα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι καλυμμένες με χιόνι γιατί βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Ο κατάλληλος εξοπλισμός για πεζοπορία μας γλυτώνει από μικροατυχήματα και ταλαιπωρία:
  • Παπούτσια άνετα, να μην γλιστράνε και ας είναι και αθλητικά
  • Ένα μικρό σακίδιο
  • φαρμακείο
  • νερό και
  • αντιανεμικό
αποτελούν τα ελάχιστα για μια ευχάριστη πεζοπορία στο βουνό των Κενταύρων.
Χρήσιμη η πρόβλεψη του καιρού καθώς και ενημέρωση ενός φιλικού μας προσώπου ή του ξενοδόχου για ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε.
Καλό περπάτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου