English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

FOTO από τους Αρχαιότερους Γαλαξίες!


Ομάδα αστρονόμων εντόπισε με τη βοήθεια του Hubble επτά πανάρχαιους γαλαξίες. Πρόκειται για γαλαξίες που δημιουργήθηκαν όταν το Σύμπαν βρισκόταν ακόμη στη βρεφική του ηλικία.
Tην ύπαρξη επτά νέων γαλαξιών ανακάλυψαν οι αμερικανοί αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hubble. Ο γαλαξίες εκτιμάται ότι σχηματίστηκαν λίγο μετά τη γένεση του σύμπαντος περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
"Αυτοί οι πρώιμοι γαλαξίες αντιπροσωπεύουν τους θεμέλιους λίθους των σημερινών γαλαξιών" δήλωσε χαρακτηριστικά ο John Grünsfeld  της NASA σε συνέντευξη Τύπου.
"Η έρευνά μας δείχνει ότι δεν υπήρξε ένα μεμονωμένο γεγονός που προκάλεσε τη μαζική δημιουργία γαλαξιών και άστρων αλλά ήταν μια διαδικασία με προοδευτικό χαρακτήρα" αναφέρει ο Brant Robertson, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Tuscon, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι επτά γαλαξίες χρονολογούνται σε μια περίοδο από 350 έως και 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang).
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη Φωτογραφική Μηχανή Ευρέως Πεδίου 3 (Wide Field Camera 3 – WFC3) που αντικατέστησε την παλαιότερη φωτογραφική μηχανή (Wide Field and Planetary Camera 2) και παράγει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.
Οι εικόνες αυτές καταγράφηκαν από μια περιοχή του διαστήματος που μελετούν τα τελευταία πέντε χρόνια οι επιστήμονες και ονομάζεται Εξαιρετικά Βαθύ Πεδίο (Ultra Deep Field-UDF).
Για να προσδιορισθούν  τις αποστάσεις σε αυτούς τους γαλαξίες, η ομάδα μέτρησε τα χρώματα τους, χρησιμοποιώντας τέσσερα φίλτρα που επιτρέπουν στον  Hubble  να συλλάβει εγγύς υπέρυθρο φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος.
Τα φίλτρα επέτρεψαν  στους αστρονόμους να μετρήσουν το φως που απορροφάται από το ουδέτερο υδρογόνο, το οποίο γέμισε το σύμπαν  400.000 χρόνια μετά το Big Bang.
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα επανέλθουν στις έρευνες στα βάθη του Σύμπαντος όταν τεθεί σε λειτουργία ο διάδοχος του Hubble, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb η εκτόξευση του οποίου έχει προγραμματιστεί για το 2018.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Astrophysical Journal Letters".
Οι παρατηρήσεις έλαβαν χώρα μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2012.
Πηγή: Daily Mail