English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Χύδηρα Λέσβου: Ένα "άγνωστο" χωριό, με πολλά στολίδια

lesvosΟ επισκέπτης πρέπει να βγει από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τη Μυτιλήνη προς την Ερεσό, για να βρεθεί σε μια όαση, στη βορειοδυτική Λέσβο, στο χωριό Χύδηρα. Τετρακόσιες-πενήντα ψυχές έχουν μείνει σ΄ αυτό το χωριό, ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά της Λέσβου. Χτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων, στην πλαγιά του όρους Κοιράνια, 75 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, το χωριό Χύδηρα έχει ιστορία που χάνεται στα χρόνια.

Το όνομα του όρους Κοιράνια, μαρτυρά την ιστορία του. \"Κοιρανός\", στην ομηρική γλώσσα, είναι ο \"τύραννος\", δηλαδή ο βασιλιάς. Όνομα που σε συνδυασμό με τα ερείπια παλαιολιθικής ακρόπολης που έχουν εντοπιστεί στα Χύδηρα, μαρτυρούν πως το χωριό ήταν κέντρο προϊστορικού οικισμού....

Η περιοχή γύρω από τα Χύδηρα έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και γι αυτό όσοι κατευθύνονται προς την Ερεσό και το Σίγρι, με σκοπό να επισκεφθούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, κάνοντας μια στάση στα Χύδηρα, είναι σαν να πατούν στο κατώφλι του δυτικού τμήματος της Λέσβου, όπου βρίσκονται διάσπαρτα απολιθώματα, στο φυσικό τοπίο.

Οι φυσιολάτρες έχουν κι άλλον ένα λόγο να επισκεφθούν τα Χύδηρα. Το φυτό \"αγούιδουρας\", το οποίο απ όλη την Ευρώπη, μόνο στα Χύδηρα είναι αυτοφυές.

Το στολίδι των Χυδήρων είναι το \"Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης\", που δημιουργήθηκε για να αναδείξει την καλλιτεχνική κληρονομιά του χωριού, καθώς είναι η πατρίδα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Στην περιοχή υπάρχει επίσης σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγεται κρασί βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο προέρχεται από την αρχαία, αναβιωμένη ποικιλία του λεσβιακού κρασοστάφυλου, που θεωρείται μοναδική στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου