English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Έρχεται κινέζικο «πακέτο» για επαναγορά του χρέους

«Κινέζικο φάρμακο» στις πυρετώδεις προσπάθειες να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος αναζητεί η κυβέρνηση. Η ανακίνηση του παλαιότερου ενδιαφέροντος για την αγορά ελληνικών ομολόγων από τους Κινέζους, έγινε από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος αποκάλυψε και απευθείας επαφές με εκπρόσωπό τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά την επίσκεψη του υπουργού την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.
Το κινεζικό ενδιαφέρον για την αγορά ομολόγων φέρεται να μετέφερε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο υφυπουργός Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Λιου Ζεγί, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς...


Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκδήλωση και στη συνέχεια η επισημοποίηση του κινεζικού ενδιαφέροντος, ανέμενε την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Η κινεζική πλευρά ήθελε να δει αν θα υπάρχει, όπως στο πρώτο «πακέτο», ρήτρα απαγορευτική της δανειοδότησης της χώρας μας από τρίτη χώρα. Πληροφορίες από πλευράς κυβέρνησης λένε ότι στη νέα δανειακή σύμβαση δεν θα υπάρχει ουδεμία περιοριστική αναφορά, επιτρέποντας τη δανειοδότηση της Ελλάδας και από τρίτες χώρες.

Ο τρίτος πυλώνας
Ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στη Βουλή τον διάλογο που είχε με τον εκπρόσωπο της Κίνας στο ΔΝΤ. Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε από τον εκπρόσωπο της Κίνας: «Χώρες, όπως η Κίνα, που μπορεί να είναι οι ίδιες κάτοχοι ομολόγων, κομιστές ομολόγων, πού ανήκουν; Στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα;» Στην απάντησή του ο υπουργός έκανε λόγο για «έναν τρίτο πυλώνα, ο οποίος μπορεί να δημιουργηθεί από ένα κράτος και να τροφοδοτήσει τον μηχανισμό επαναγοράς δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά».

Σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μια λύση η οποία θα περιλάμβανε τον δανεισμό του ελληνικού δημοσίου με χαμηλό επιτόκιο από επενδυτικό fund που θα δημιουργήσουν οι Κινέζοι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευόδωση του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη προχωρήσει: οι Κινέζοι φέρεται να αποδέχονται και λύση που θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή τους με τα τρία τέταρτα της άρτιας αξίας των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 και δεν συμμετέχουν στο roll over. Η λύση αυτή, δεδομένου ότι στη δευτερογενή αγορά τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με discount 40%-50%, θα είναι πολύ επωφελής για την Ελλάδα. Και οι Κινέζοι περιμένουν κέρδη από την ανάπτυξη ανταποδοτικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Ενδιαφέρον για επενδύσεις και στον Τουρισμό
Τον Ιανουάριο η εφημερίδα Financial Times έγραφε ότι οι Κινέζοι ζητούσαν την Εθνική Τράπεζα για να πάρουν ελληνικά ομόλογα. Το σενάριο τότε ήθελε διαμεσολαβητή την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs στην προώθηση ελληνικών ομολόγων στο Πεκίνο και την State Administration of Foreign Exchange, η οποία διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είχε διαψευστεί. Αλλά τα σενάρια που σήμερα επανέρχονται, περιλαμβάνουν επίσης πιθανά ανταλλάγματα σε περίπτωση ευόδωσης του κινεζικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων:
* Οι Κινέζοι θα καλόβλεπαν μια επέκταση της σύμβασης στο λιμάνι του Πειραιά.
* Το ενδιαφέρον τους για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει έντονο.
* Πληροφορίες λένε ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους για το Θριάσιο πεδίο.
* Είναι εξαιρετικά πιθανό να ενδιαφερθεί το κινεζικό μονοπώλιο τσιγάρων για την απόκτηση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, η οποία έχει βγει στο σφυρί από τη βασική της μέτοχο ATEbank.
* Διευκολύνσεις σε επενδυτικό επίπεδο.

Πρόσφατα Κινέζοι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο πρώτο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αθήνα, ενδιαφέρθηκαν για επενδύσεις στον τουρισμό. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Βου Μινβέν (Chairman Of Beijing Sensgsegain Investment Management CO.ltd), ο οποίος δήλωσε ότι: επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και πλέον είναι μικρές για την αγορά της Κίνας, και υπάρχουν πολλοί επενδυτές που θα τοποθετούσαν αυτά τα λεφτά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στον τουρισμό.

Ο κ. Βου Μινβέν είχε επισημάνει ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η αγορά της εκμετάλλευσης ακινήτων με έμφαση στις τουριστικές κατοικίες. Τονίζοντας ότι χιλιάδες Κινέζοι θα ήθελαν ένα σπίτι σε νησί του Αιγαίου και διατίθενται να δαπανήσουν πολλά χρήματα για την απόκτησή του.
Πηγή : Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου