English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Συρίας

Σε παραίτηση οδηγήθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νάτζι Ότρι στη Συρία, σε μια προσπάθεια του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να κατευνάσει τις μαζικές εκδηλώσεις οργής εναντίον του. Εντός των επομένων 24 ωρών αναμένεται να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ο πρόεδρος ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέτρα φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος, κυρίως την κατάργηση του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που στερεί από τους πολίτες πολλές ελευθερίες. Το καθεστώς επιχειρεί και με άλλους τρόπους να απαντήσει στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και ήδη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα Δαμασκό για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση υποστήριξης προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2000....

Υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ο Σύρος πρόεδρος αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης, της οποίας ηγείται από το 2003 ο πρωθυπουργός Μοχάμαντ Νάτζι Ότρι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.
"Ο πρόεδρος Άσαντ αποδέχθηκε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησης του Μοχάμαντ Νάτζι Ότρι και του ανέθεσε να διεκπεραιώσει τις τρέχουσες υποθέσεις", μετέδωσε παράλληλα το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Ο Σύρος πρόεδρος διόρισε τον Ότρι υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
Η νέα κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να γίνει γνωστή ως το τέλος της εβδομάδας, θα έχει στόχο να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά λίγη εξουσία στη Συρία. Η ισχύς βρίσκεται συγκεντρωμένη στα χέρια του Άσαντ, της οικογένειάς του και του μηχανισμού ασφαλείας.
Ο Σύρος πρόεδρος αναμένεται να απευθυνθεί στο έθνος αργότερα σήμερα ή αύριο και στην ομιλία του μπορεί να περιλάβει απόφαση για την άρση του νόμου περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έπειτα από δύο εβδομάδες διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στη χώρα.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, Reuters, ΕΡΤ ONLINE,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου