English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τοκογλυφίας...



Την τελευταία 5ετία, τα μέλη του εμπλέκονται σε υποθέσεις εκβίασης και προστασίας καταστημάτων


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ακόμη και Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΠΑΕ) συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που είχαν δανειστεί μεγάλα χρηματικά ποσά από τον 34χρονο εγκέφαλο του κυκλώματος τοκογλυφίας, το οποίο εξάρθρωσε χθες η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης....
Ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό 514.000 ευρώ οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν εκχωρήσει τα τηλεοπτικά της δικαιώματα.
Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών έχουν ήδη συλληφθεί 9 άτομα (μεταξύ αυτών και ο ιθύνων νους του κυκλώματος) και έχει σχηματιστεί δικογραφία για άλλα 13, ηλικίας 21 ώς 34 ετών, τα οποία αναζητούνται, ενώ από δικαστικές πηγές έγινε γνωστό ότι η Ποδοσφαιρική Εταιρεία που δανείστηκε τα 514.000 ευρώ είναι η ΠΑΕ Ηρακλής.
Η δικογραφία αφορά τις κατά περίσταση κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφίας και εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) κατ’ επάγγελμα κι εντός εγκληματικής οργάνωσης. Ενα από τα άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα κρατείται στις δικαστικές φυλακές Λάρισας εκτίοντας ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία και εκβίαση.
Οπως ανέφερε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κ. Αθηναγόρας Παζαρλής, η αστυνομική έρευνα ήταν πολύμηνη, καθώς το κύκλωμα ενέχεται την τελευταία πενταετία σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων εκβίασης, τοκογλυφίας και παροχής προστασίας σε τουλάχιστον 20 καταστήματα - επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και 4 της Αθήνας. Οι αστυνομικοί μιλούν μάλιστα για χορό εκατομμυρίων γύρω από τον εγκέφαλο του κυκλώματος, ο οποίος όμως δεν είχε υποβάλει ποτέ του φορολογική δήλωση. Ενδεικτικά όπως αναφέρθηκε από τους αστυνομικούς, το 2009 ο τοκογλυφικός δανεισμός είχε ξεπεράσει τα 2.500.000 ευρώ.
Ο 34χρονος εγκέφαλος συνελήφθη στην περιοχή της Γλυφάδας στην οποία κατοικούσε το τελευταίο διάστημα μαζί με τη σύζυγό του. Εντεκα άτομα παραδέχθηκαν ότι είχαν δανειστεί χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους που ξεπερνούσαν και το 10% από τον 34χρονο και στις περιπτώσεις που οι δανειζόμενοι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις οφειλές, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν εις βάρος τους διάφορες «πειστικές» μεθόδους. Η πολύμηνη έρευνα των διωκτικών αρχών έφερε στην επιφάνεια και τα ονόματα δύο αστυνομικών, για την εμπλοκή των οποίων η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει πλέον ξεχωριστή έρευνα.
Αφορμή για την αστυνομική έρευνα αποτέλεσε η καταγγελία ενός επιχειρηματία εις βάρος του 34χρονου τον Σεπτέμβριο του 2010 για άσκηση βίας. Οι αστυνομικοί σε έρευνα που διεξήγαγαν βρήκαν το ημερολόγιο του 34χρονου με κωδικοποιημένα ονόματα επιχειρηματιών που όφειλαν ποσά, διάφορα έγγραφα και ιδιωτικά συμφωνητικά άτυπων συμβάσεων δανεισμού.

44 ονόματα
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι άνδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης διαπίστωσαν ότι στο ημερολόγιο υπήρχαν τα ονόματα 44 επιχειρηματιών, πολλοί από εκ των οποίων ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων οι οποίοι δανείζονταν διάφορα ποσά.
Για να νομιμοποιήσουν τα χρηματικά ποσά των παράνομων δραστηριοτήτων τους ο 34χρονος και η 29χρονη σύζυγός του αγόρασαν 14 πολυτελή αυτοκίνητα εμπορικής αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ, 6 κατοικίες (η εμπορική αξία μιας εξ αυτών φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ), σκάφος αναψυχής αξίας ενός εκατ. ευρώ και πλήθος κοσμημάτων. Από την εκβιαστική προστασία σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας μόνο το τελευταίο 11μηνο είχαν αποκομίσει 375.000 ευρώ.

Πηγή : Καθημερινή Του Θαναση Tσιγγανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου