English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Βόλος χωρίς αυτοκίνητο

Διανύοντας την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης και εν όψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο (22/9), ταξιδεύουμε στην όμορφη πρωτεύουσα της Μαγνησίας, παρκάρουμε τα οχήματά μας και γνωρίζουμε την πόλη πάνω σε δύο ρόδες. Οικολογικά
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε σώφρων επισκέπτης του Βόλου -εννοείται και εσείς- είναι να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και να το ξεχάσετε μέχρι το τέλος της εκδρομής σας. Κι αν το περπάτημα σας κουράζει, μην ανησυχείτε καθόλου. Με δίκτυο ποδηλατόδρομων 10 χλμ. (www.volos-cycling.gr) και χιλιάδες ποδήλατα να κινούνται αθόρυβα, πολύχρωμα και οικολογικά, ο Βόλος διεκδικεί επάξια τον τίτλο της ελληνικής πρωτεύουσας του ποδηλάτου και σας προκαλεί να τον γνωρίσετε πάνω σε δύο ρόδες....

Ενας καλός τρόπος να αρχίσετε τη γνωριμία σας με την πόλη των Αργοναυτών είναι σίγουρα μια βόλτα στην Ερμού, τον εμπορικό πεζόδρομο που διασχίζει όλο το κέντρο και σφύζει σε τέτοιο βαθμό από ζωή όταν τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, που συναγωνίζεται ακόμη και τους από κάθε άποψη διασημότερους ομώνυμους πεζόδρομους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η Ερμού καταλήγει στην επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Και η γύρω περιοχή είναι αναμφισβήτητα το πιο «in» μέρος της πόλης. Με δεκάδες μοντέρνες καφετέριες και μπαρ με minimal αισθητική, το... «Κολωνάκι» του Βόλου αποτελεί κεντρικό σημείο συνάντησης, χαλάρωσης αλλά και ξεφαντώματος μέχρι πρωίας για ντόπιους και επισκέπτες.
Προχωρώντας όμως ανατολικά και αφήνοντας πίσω την πολύβουη πλατεία του Αγίου Νικολάου, θα «αντικρίσετε» έναν άλλο Βόλο, εκείνον των γειτονιών του Αγίου Κωνσταντίνου και της Νέας Δημητριάδας. Περιπλανηθείτε στα στενά τους, για να ανακαλύψετε εικόνες και μυρωδιές που παραπέμπουν σε μια Ελλάδα άλλων εποχών. Χαμηλά σπίτια με ανθισμένες αυλές, μικρά παραδοσιακά καφενεία, απλοί, φιλόξενοι άνθρωποι και στο βάθος ο καταπράσινος λόφος της Γόριτσας, ο οποίος, αν κάνετε τον κόπο να τον ανεβείτε, θα σας ανταμείψει με μια αξέχαστη θέα του Παγασητικού και των Σποράδων.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Το εντυπωσιακότερο σημείο της πόλης είναι, κατά γενική ομολογία, η παραλία της, που εκτείνεται από το καταπράσινο πάρκο του Αναύρου, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, μέχρι τη συνοικία των Παλαιών. Η πάντα ήρεμη θάλασσα, ο ήλιος που με το φως του λούζει κάθε σημείο του λιμανιού, οι μικρές ψαρόβαρκες που περνούν δίπλα από τα πανέμορφα ιστιοπλοϊκά και οι εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών που πίνουν τον καφέ τους ή γευματίζουν στις καφετέριες και στα τσιπουράδικα συνθέτουν ένα σκηνικό ομορφιάς και γαλήνης που θα σας μείνει αξέχαστο. Ξεχωριστή θέση στην προκυμαία -την οποία αξίζει να περπατήσετε μέχρις εξαντλήσεως- κατέχει το πανέμορφο κτίριο Παπαστράτου, η πρώην καπναποθήκη, χτισμένη το 1926, που σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες και σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η οποία ξεχωρίζει όχι μόνο για την πρωτοποριακή για την εποχή της ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αλλά και ως σύμβολο της διάδρασης μεταξύ της ιστορικής κληρονομιάς και του εκσυγχρονισμού που χαρακτηρίζει την πόλη.
ΣΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΑ
Τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία, όπου με κάθε 25άρι τσίπουρο σερβίρεται και διαφορετικός μεζές, είναι σίγουρα το σήμα κατατεθέν του Βόλου. Εδώ, ο μεσημεριανός μεζές είναι μια πραγματική ιεροτελεστία, που έχει τις ρίζες της στα βάθη του χρόνου. Τα πρώτα συνοικιακά τσιπουράδικα άνοιξαν Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μετά το 1922. Φέρνοντας μαζί τους τις παραδόσεις και τον πλούσιο πολιτισμό τους, άνοιξαν μικρά μεζεδοπωλεία που πρόσφεραν στους ντόπιους εργάτες κυρίως ψαρομεζέδες, συνοδευόμενους πάντα από θεσσαλικό τσίπουρο. Από τότε το τσίπουρο δεν έπαψε στιγμή να συνοδεύει τους πιο διαφορετικούς μεζέδες προς τέρψιν ντόπιων και επισκεπτών.
Θαλασσινά και ψάρια από τον Παγασητικό και ολόκληρο το Αιγαίο σερβίρονται σε μια μοναδική εναλλαγή γεύσεων και γαστρονομικών παραδόσεων: από τους αιγαιοπελαγίτικους ψαρομεζέδες μέχρι τις σκοπελίτικες πίτες και τα θεσπέσια πηλιορείτικα γλυκά του κουταλιού. Σχεδόν σε όλα τα τσιπουράδικα θα βρείτε προσεγμένη κουζίνα με ντόπια προϊόντα, μια καλή ιδέα όμως είναι να αναζητήσετε, εκτός από τα κεντρικά, και τα μικρότερα συνοικιακά, όπως αυτά της Νέας Ιωνίας, της εργατικής συνοικίας στη δυτική πλευρά της πόλης, λίγο έξω από το κέντρο της.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
Πολυχώρος Τσαλαπάτα. Εδώ θα βρείτε δεκάδες χειροτεχνικά εργαστήρια, εστιατόρια με κουζίνες του κόσμου, εικαστικές εκθέσεις και πιστοποιημένα μαγαζιά με ντόπια προϊόντα, όλα σε ένα περιβάλλον πρασίνου και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Στον Πολυχώρο φιλοξενείται και το Βιομηχανικό Μουσείο, το οποίο, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και διαδραστικά εκθέματα, προσκαλεί κάθε επισκέπτη σε ένα ενδιαφέρον ταξίδι στο παρελθόν του Βόλου.
Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Σε ένα καλαίσθητα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίριο στεγάζονται δεκάδες συλλογές με σημαντικά νεολιθικά και παλαιολιθικά ευρήματα. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς τον ιστορικό πλούτο της Θεσσαλίας.
Συνοικία των Παλαιών. Η παλιά εργατική συνοικία, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στο χθες, με τους πεζόδρομους και τον χαμηλό ατμοσφαιρικό φωτισμό. Εδώ θα βρείτε παραδοσιακά τσιπουράδικα αλλά και gourmet εστιατόρια με πρωτοποριακή κουζίνα. Προσφέρεται για νυχτερινές περιπλανήσεις στη «σκοτεινή» πλευρά της πόλης για τους πιο εναλλακτικούς επισκέπτες της.
Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι για την πολιτιστική ζωή της πόλης, που έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου Giorgio de Chirico, ιδρυτή της σχολής μεταφυσικής ζωγραφικής, ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Φιλοξενεί μόνιμα την Πινακοθήκη του Αλέξανδρου Δάμτσα, που περιλαμβάνει πάνω από 500 πίνακες του ιδίου αλλά και έργα διάφορων Βολιωτών, Μαγνησιωτών και Θεσσαλών ζωγράφων και καλλιτεχνών. Εδώ, πραγματοποιούνται επίσης αρκετές περιστασιακές εκθέσεις και πολιτιστικές δράσεις.
Κτίριο Σπίρερ. Η παλιά καπναποθήκη που χτίστηκε το 1926 σε σχέδια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας του Βιλάνιτς για τις ανάγκες αποθήκευσης καπνού της εταιρείας του μεγάλου Μικρασιάτη καπνεμπόρου Χέρμαν Σπίρερ. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Βόλου και φιλοξενεί το Δημοτικό Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης με πλούσια βιβλιογραφία και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της πόλης. Επίσης γίνονται εκθέσεις.
ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η μυθολογία αφηγείται ότι η ευρύτερη περιοχή πήρε το όνομά της από τους απογόνους του Μάγνη, γιου του Αιόλου, ενώ από την αρχαία πόλη της Ιωλκού, στους πρόποδες του Πηλίου, ξεκίνησαν και οι μυθικοί Αργοναύτες το ταξίδι τους για την Κολχίδα προς αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος. Και, φτάνοντας στην ιστορία, η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, όπου σήμερα βρίσκεται η πόλη του Βόλου, θεωρείται από τις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν στον ελλαδικό χώρο, όπως μαρτυρούν οι νεολιθικοί οικισμοί Σέσκλο και Διμήνι, που χρονολογούνται από την 7η χιλιετία π.Χ. Τον 3ο αιώνα π.Χ. δέσποζε στην περιοχή η πόλη της Δημητριάδας, την οποία είχε ιδρύσει ο βασιλιάς της Μακεδονίας και η οποία αποτέλεσε για καιρό σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι της εποχής. Η περιοχή του Βόλου θα κατοικηθεί αδιάκοπα και θα αποτελέσει σημαντικό κέντρο καθ' όλη τη διάρκεια των πρωτοχριστιανικών και βυζαντινών χρόνων. Κατά την τουρκοκρατία, η ζωή της πόλης θα μεταφερθεί στα χωριά του Πηλίου, ενώ η πόλη με τη σημερινή της γεωγραφική θέση θα αρχίσει να αναπτύσσεται το 1830, εξελισσόμενη με ταχείς ρυθμούς σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Το 1883, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, θα ιδρυθεί ο Δήμος Παγασών και ο Βόλος θα γνωρίσει αδιάκοπη οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη μέχρι τα νεότερα χρόνια.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Οδικώς (περίπου 320 χλμ. από την Αθήνα), είτε με το δικό μας Ι.Χ. αυτοκίνητο είτε με το ΚΤΕΛ Ν. Μαγνησίας (Τ/210-83.29.585, 210-83.17.186, www.ktelvolou.gr). Επίσης, με το τρένο, το οποίο όμως φτάνει στο Βόλο μέσω Λάρισας - κάπως παράδοξα δηλαδή (www.ose.gr).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Σε ξενοδοχείο μέσα στο Βόλο, με τις ανέσεις του και το ανάλογο κόστος:
Κυψέλη (Αγίου Νικολάου 1, παραλία Βόλου, Τ/24210-24.420, www.hotelkipseli.gr). Ομορφο ξενοδοχείο μπροστά στην παραλία με καταπληκτική θέα από το roof garden του. Στα 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τις καθημερινές και στα 110 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.
Αίγλη (Αργοναυτών 24, παραλία Βόλου, Τ/24210-24.471, www.aegli.gr). Βρίσκεται σ΄ ένα νεοκλασικό κτίριο στην καρδιά της παραλίας. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Volos Palace Hotel (Ξενοφώντος και Θρακών, Τ/24210-76.501, www.volospalace.gr). Ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, με ωραία θέα στον Παγασητικό. Από 102 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Xenia Volou (Πλαστήρα 1, Τ/24210-92.700, www.domotel.gr). Πολυτελές ξενοδοχείο πάνω στο κύμα! Από 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε για τη διαμονή σας κάποιο από τα πολύ κοντινά χωριά του Πηλίου και συγκεκριμένα την Πορταριά (5 χλμ.) και τη Μακρινίτσα (7 χλμ.), με περισσότερες επιλογές για όλα σχεδόν τα βαλάντια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου