Το τέλος ενός άστρου καθώς αυτό τεμαχίστηκε εντός μαύρης τρύπας παρατήρησαν αστρονόμοι. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το αστέρι περιπλανήθηκε πολύ κοντά στη μαύρη τρύπα και απορροφήθηκε από τις τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις της. Τις τελευταίες του στιγμές το άστρο έστειλε μια ακτινοβόλα λάμψη προς τη γη. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science, η έκρηξη ενέργειας εξακολουθεί να είναι ορατή από τηλεσκόπιο για διάστημα περίπου δυόμισι μηνών μετά την έκρηξη....Εν τω μεταξύ, το διαστημικό σκάφος Swift σαρώνει συνεχώς τον ουρανό για τον εντοπισμό εκρήξεων ακτινοβολίας, ενημερώνοντας τους επιστήμονες όταν σημειώνονται σχετικές εξάρσεις. Τέτοιου τύπου εκρήξεις συνήθως σηματοδοτούν την κατάρρευση ενός γερασμένου άστρου, η οποία συνοδεύεται από μια στιγμιαία έκρηξη ενέργειας. Ωστόσο, το φαινόμενο της ακτινοβόλας λάμψης παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Μαρτίου 2011 και δεν φέρει τα χαρακτηριστικά σημάδια της έκρηξης που συνοδεύει το «θάνατο» ενός άστρου. Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε το Μάιο είναι ότι η ακτινοβόλα λάμψη «φούντωσε» τέσσερις φορές σε διάστημα περίπου τεσσάρων ωρών.
Ο αστροφυσικός δρ. Andrew Levan από το Πανεπιστήμιο του Warwick, και οι συνεργάτες του υποψιάστηκαν ότι πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό γαλαξιακό φαινόμενο. Ουσιαστικά παρατήρησαν ότι ένα αστέρι που έπεφτε παρασύρθηκε σε μια μαύρη τρύπα. «Οι εκρήξεις ενέργειας ταιριάζουν με αυτές που θα έπρεπε να προκληθούν από την πτώση ενός άστρου σε μια μαύρη τρύπα» δήλωσε ο δρ. Levan στο BBC.
Οι μαύρες τρύπες πιστεύεται ότι βρίσκονται στο κέντρο των μεγάλων γαλαξιών. Μερικές από αυτές περιβάλλονται από φυσικό αέριο. Όταν αυτό απορροφάται από την τρύπα, εκπέμπεται φως. Ωστόσο, το κέντρο των περισσότερων γαλαξιών στερούνται φυσικού αερίου κι έτσι οι μαύρες τρύπες είναι αόρατες από τη Γη. Οι μαύρες τρύπες γίνονται ορατές μόνο όταν ένα αντικείμενο, όπως ένα άστρο απορροφάται στο εσωτερικό. Εκεί συμπιέζεται και απελευθερώνει την ακτινοβολία, η οποία συνήθως είναι ορατή από τη Γη, για διάστημα περίπου ενός μήνα. Πάντως οι ερευνητές τονίζουν πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που είναι πιθανό να συμβεί μια φορά στα εκατό εκατομμύρια χρόνια στον κάθε γαλαξία.
Πηγή : TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου