Απαραίτητη κρίνεται η σύγκληση επιστημονικού ελέγχου για εισαγόμενα τρόφιμα, ΕΣΕΤ, καθώς όλο και συχνότερα «βαφτίζονται» ελληνικά, προϊόντα που προέρχονται απο άλλες χώρες. Στη Βρετανία ισχύουν ήδη ειδικά όρια για τη ραδιενέργεια σε τρόφιμα που παράγονται σε χώρες της Ε.Ε και διακινούνται σ’αυτές....Σύμφωνα με στοιχεία της «Ε» προϊόντα όπως τα μανιτάρια που εισάγονται απο τη Βουλγαρία «ελληνοποιούνται» και χωρίς να περάσουν απο κανένα έλεγχο, προωθούνται στην εσωτερική αγορά.
Στη Βρετανία αποσύρθηκαν μανιτάρια απο τη Βουλγαρία με επιβάρυνση 4.950 μπεκερέλ ανά κιλό, δέκα φορές μεγαλύτερη δηλαδή απο τα όρια της Ε.Ε. για τα τρόφιμα που εισάγονται απο την Ιαπωνία μετά το πυρηνικό δυστύχημα. Παρόλα αυτά η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν έχει μεριμνήσει για εκτενή έλεγχο εισαγόμενων προϊόντων παρά τις επικίνδυνες για όλους περιπτώσεις του Τσέρνομπιλ και της Φουκουσίμα.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζεται πως πραγματοποιούνται εκτενείς έλεγχοι στα εισαγόμενα προϊόντα και ειδικά όσα προέρχονται απο την Ιαπωνία παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία βάση δεδομένων που να αποδεικνύει αυτούς τους ελέγχους. Επίσης δε φαίνεται μέχρι στιγμής να στέλνονται προϊόντα δειγματοληπτικά για έλεγχο στα εργαστήρια του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» όπως θα έπρεπε.
Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Πετράκος, από την Εκτελεστική Γραμματεία των Πρασίνων, «η Ελλάδα, παρ' ότι γειτνιάζει με χώρες που είχαν εκτεθεί σε μεγάλες δόσεις ραδιενεργού υλικού από το Τσερνομπίλ και έχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως η Βουλγαρία, δεν έχει πάρει αντίστοιχα μέτρα για να καλύψει το κενό. Έτσι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε καν αν προϊόντα από χώρες-μέλη, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που διακινούνται στην Ελλάδα έχουν ραδιενέργεια. Ενδεικτικά, ενώ υπάρχουν αναφορές από πολλές άλλες χώρες-μέλη (για μικρότερα επίπεδα ραδιενέργειας) η Ελλάδα δεν έχει αναφέρει ποτέ κανένα εύρημα, πιστοποιώντας όχι την ασφάλεια του καταναλωτή, αλλά την απουσία ελέγχου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου