English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Σερβία: Συνελήφθη ο Ράτκο Μλάντιτς (Με το γεγονός αυτό πληρώθηκε η επιταγή για την είσοδο των Σέρβων στην Ευρωπαϊκή ένωση)!!

 
Ο Ράτκο Μλάντιτς, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, συνελήφθη στη Σερβία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς. Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας δήλωσε ανώνυμα ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν συλλάβει έναν άνδρα που πιθανολογείται ότι είναι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντις και στον οποίο γινόταν εξετάσεις DNA....
«Έχει τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά με τον Μλάντις. Πραγματοποιούμε αυτή τη στιγμή ανάλυση DNA» είχε δηλώσει ο Σέρβος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο άνδρας συνελήφθη στη Σερβία μετά από ανώνυμη πληροφορία.
Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1192-1995), έχει τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας του Βελιγραδίου προς την ΕΕ.
Η είδηση φτάνει ανήμερα της επίσκεψης στο Βελιγράδι της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν Άστον. Η βαρόνη Άστον πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και υπουργούς της κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο των επαφών της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στο Βελιγράδι θα βρεθούν η προσέγγιση Σερβίας-ΕΕ, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες και η περιφερειακή συνεργασία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γίρζι Μπούζεκ χαιρέτισε τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, επισημαίνοντας πως «αποδεικνύει τις προσπάθειες της Σερβίας και τη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY)».
Η σύλληψη του Μλάντιτς είναι καλή είδηση για τη Σερβία, τη σταθερότητα στην περιοχή και δίνει νέα δυναμική στη διαδικασία προσέγγισης Σερβίας-ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Γκόραν Χάτζιτς παραμένει ελεύθερος και ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη σύλληψή του.
Ο καταζητούμενος Ράτκο Μλάντιτς
Ο πρώην βοσνιοσέρβος διοικητής Ράτκο Μλάντιτς είναι από τους πλέον καταζητούμενους που αναζητά το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αρχικά, κατηγορίες διατυπώθηκαν εις βάρος του μαζί με τον πρώην βοσνιοσέρβο πρόεδρο Ράντοβαν Κάρατζιτς τον Ιούλιο του 1995. Το διεθνές ποινικό δικαστήριο επιβεβαίωσε δεύτερη κατηγορία το Νοέμβριο του ιδίου έτους. Το Νοέμβριο 2002, το δικαστήριο εξέδωσε τροποποιημένες κατηγορίες, που καλύπτουν την περίοδο μεταξύ 12 Μαϊου 1992 και 22 Δεκεμβρίου 1996.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μλάντιτς κατηγορείται βάσει της ατομικής και υπηρεσιακής του εγκληματικής ευθύνης, με 13 κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των νόμων και ηθών του πολέμου για τις πράξεις δίωξης, δολοφονίας, εξορίας καθώς και για απάνθρωπες πράξεις, τρομοκράτηση και κράτηση ομήρων, στις οποίες φέρεται να συμμετείχε. Αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες γενοκτονίας το μακελειό -- αλλά χωρίς να περιορίζεται μόνο σε αυτό -- 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών κατά τη διάρκεια της σερβικής επίθεσης κατά του κηρυχθέντος από τα ΗΕ ασφαλούς καταφυγίου της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο 1995.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μλάντιτς "διέπραξε ή άλλως βοήθησε και υποβοήθησε το σχεδιασμό, προετοιμασία ή εκτέλεση της εσκεμμένης μερικής καταστροφής του βοσνιομουσουλμανικής εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας από το Κλιουκ, Κότορ Βάρος, Πρίγεντορ, Σάνσκι Μοστ και Σρεμπρένιτσα".
Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται επίσης ότι από τον Μάιο 1992, δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Μλάντιτς έριχναν κατά και βομβάρδισαν την πόλη του Σεράγεβο σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολίτες και συνεπώς τρομοκρατώντας τον πληθυσμό. Στην 44μηνη πολιορκία της πρωτεύουσας της Β-Ε φέρεται να σκοτώθηκαν περί τις 10.500 άνθρωποι, μεταξύ τους 1.800 παιδιά, και τραυματίστηκαν 50.000 άνθρωποι.
Ο πρώην βοσνιοσέρβος διοικητής κατά το κατηγορητήριο, ενεργώντας μόνος ή σε συνεργασία με άλλους, συμμετείχε σε κοινή στρατιωτική επιχείρηση στη Β-Ε επιδιώκοντας την "εξόντωση ή μόνιμη απομάκρυνση, με βία ή άλλα μέσα, των βοσνιομουσουλμάνων, βοσνιοκροατών ή άλλων μη σερβικών πληθυσμών από μεγάλες περιοχές της χώρας".
Πηγή :Tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου