Ψάχνοντας για εναλλακτικό τρόπο βαφής αυγών, «ανακαλύψαμε» μια ρίζα, που
είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων για τις χρωστικές της ιδιότητες. Μάλιστα,
παλαιότερα τη χρησιμοποιούσαν για να βάφουν υφάσματα. Πρόκειται για τη
ρίζα ενός αυτοφυούς θάμνου που λέγεται ριζάρι ή -πιο επίσημα- ερυθρόδανο το
βαφικό. Πριν από λίγες ημέρες τη βρήκαμε σε φακελάκια στο παντοπωλείο Ιδαίον
Άντρον. Το κάθε φακελάκι κοστίζει 6,5 ευρώ και έρχεται από το γυναικείο
αγροτουριστικό συνεταιρισμό του Δήμου Ρούβα στην Κρήτη....
H διαδικασία είναι απλή. Κοπανίζουμε το ριζάρι σε γουδί για να μπορεί να βγάλει στη συνέχεια το χρώμα του ευκολότερα. Βάζουμε το ριζάρι σε νερό να μουλιάσει για 2-3 ώρες και εν συνεχεία το βάζουμε να βράσει με ένα ποτηράκι ξίδι για τουλάχιστον μισή ώρα. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά και τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Η συγκεκριμένη ποσότητα που περιέχει το φακελάκι αρκεί για να βάψουμε περίπου 40 αυγά. Όση περισσότερη ώρα βράσουμε το νερό με το ριζάρι τόσο πιο σκούρο κόκκινο θα γίνει το χρώμα των αυγών. Αυτές είναι πάνω-κάτω οι οδηγίες χρήσεως και εμείς λέμε να την κάνουμε την δοκιμή...
H διαδικασία είναι απλή. Κοπανίζουμε το ριζάρι σε γουδί για να μπορεί να βγάλει στη συνέχεια το χρώμα του ευκολότερα. Βάζουμε το ριζάρι σε νερό να μουλιάσει για 2-3 ώρες και εν συνεχεία το βάζουμε να βράσει με ένα ποτηράκι ξίδι για τουλάχιστον μισή ώρα. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά και τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Η συγκεκριμένη ποσότητα που περιέχει το φακελάκι αρκεί για να βάψουμε περίπου 40 αυγά. Όση περισσότερη ώρα βράσουμε το νερό με το ριζάρι τόσο πιο σκούρο κόκκινο θα γίνει το χρώμα των αυγών. Αυτές είναι πάνω-κάτω οι οδηγίες χρήσεως και εμείς λέμε να την κάνουμε την δοκιμή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου